Ekologiczny makaron zanieczyszczony toksynami. GIS wycofuje partię ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny poinformował na swojej stronie internetowej o wycofaniu ze sklepów partii makaronu ekologicznego penne firmy Pasta Natura Slr ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem. To pochodna tlenku etylenu, wysoce niebezpieczna dla zdrowia – substancja jest zakazana w Unii Europejskiej do stosowania w żywności w jakiejkolwiek ilości. Komunikat przesłano przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Wycofana partia makaronu ekologicznego Pasta Natura
Nazwa wycofanego produktu: Makaron (kukurydziany z kurkumą i pieprzem) penne bezglutenowy BIO 250 g.
Numer partii / Data minimalnej trwałości: 16.02.2024. Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A.
Czym grozi spożycie tlenku etylenu?
Z informacji Europejskiej Agencji Chemikaliów wynika, że tlenek etylenu może powodować zatrucie organizmu w przypadku połknięcia, oparzenia skóry, uszkodzenia oczy, podrażnienie dróg oddechowych i zawroty głowy. Przy długotrwałym narażeniu powoduje uszkodzenia narządów oraz zaburza płodność.